Alarmsysteem soorten

Als je bezig bent met het aanschaffen van een nieuw alarmsysteem, weet je dat je een ruime keuze hebt voor verschillende prijzen. Zo kan je kiezen tussen een doe-het-zelf alarmsysteem die niet zo prijzig is, maar die je zelf kan installeren of een professioneel systeem die veel duurder is, maar ook een stuk sterker en helderder. Dan is er de optie om een draadloos, bekabeld of hybride alarmsysteem aan te schaffen. En deze zijn er weer is basis versies en uitgebreide versies. Al deze keuzes kunnen de prijs positief of negatief beïnvloeden. Hier vind je een overzicht van de kosten die die systemen met zich mee kunnen brengen, de voor- en nadelen gepaard met deze opties en tips om geld te besparen op je nieuwe alarmsysteem.

De voordelen van een alarmsysteem

Natuurlijk is het grote voordeel van een goed werkend alarmsysteem dat je inbrekers buiten de deur houdt en dat je zelf met een gerust hart kan slapen of je huis kan verlaten. Maar een alarmsysteem kan je ook waarschuwen van een beginnende brand door deze te koppelen aan je rook- of koolmonoxide melders. En mocht een inbreker zijn zinnen gezet hebben op je huis, als hij de sirene, de stickers en de camera’s ziet zal hij gauw doorlopen. Zo heeft een alarmsysteem ook een preventieve functie.

De kosten van de verschillende alarmsystemen

De volgende tabel kan je helpen een beeld te krijgen van de kosten die een nieuw alarmsysteem met zich meebrengt. Deze zijn inclusief BTW maar exclusief installatie.

 

Opties Prijs
Draadloos basis systeem €160 – €400
Draadloos uitgebreid systeem €350 – €850
Bekabeld basis systeem €160 – €300
Bekabeld uitgebreid systeem €350 – €500
Hybride Vanaf €250
Professioneel alarmsysteem €950 – €2400
Abonnement meldkamer Vanaf €15 per maand
Installatie Vanaf €400

 

Bekabelde systemen

Bekabelde systemen zijn iets goedkoper dan draadloze systemen. Als je echter geen goede aansluitingen in huis hebt voor de componenten, komen er extra kosten bij voor een elektricien. Toch hebben bekabelde systemen zeker voordelen. Zo hoef je nooit batterijen te vervangen of de componenten van hun plaats te halen. Nadeel van de goedkope systemen is wel dat je afhankelijk bent van het netwerk. Valt de stroom uit, dan heb je dus ook geen alarmsysteem meer. Voor wat extra geld kan je een bekabeld systeem kopen die oplaadbare batterijen bevat zodat je daarmee de tijd van de uitval kan overbruggen.

Draadloze systemen

Draadloze systemen zijn iets duurder, maar daar komen dus geen extra kosten bij voor het aanleggen van de elektriciteit. De componenten werken op batterijen die tot een half jaar lang mee kunnen gaan. Bovendien heb je geen last van kabels die in de weg liggen. Draadloze systemen zijn iets duurder en je moet dus wel af en toe kijken of de batterijen het nog doen.

Hybride systemen

Een hybride systeem bestaat uit een aantal componenten met kabels die je eerst installeert. Dan breid je dit verder uit met draadloze onderdelen, zoals camera’s en sensors. Zo hoef je niet alle onderdelen te controleren op de batterijen en kan je blijven uitbreiden zonder dat je hier voor aan de elektriciteitskabels hoeft te komen.

Basis systemen

Als je weet of je een bekabeld, draadloos of hybride systeem  aan wilt schaffen, heb je nog de keuze tussen een basis systeem en een uitgebreid systeem. Basis systemen zijn prima geschikt voor gemiddelde huizen en appartementen. Hier zitten meestal sensoren bij, camera’s, een sirene en een bedieningspaneel voor aan de muur.

Uitgebreide systemen

Deze systemen geven je meer opties dan een basis systeem. Zo krijg je hier meestal ook een afstandsbediening bij, raammagneten en de mogelijkheid het systeem te koppelen aan je koolmonoxide- of rookmelders. Vaak krijg je ook de optie om je aan te sluiten bij een alarmcentrale, maar dit is niet verplicht. Dit werkt als een abonnement waar je maandelijks een bedrag voor betaald. De alarmcentrale komt in actie als er van jouw woning een melding komt.

Professionele alarmsystemen

Een professioneel alarmsysteem is erg duur, maar hier heb je wel het voordeel dat deze kwalitatief erg goed zijn en aangepast aan jouw situatie. Je kan deze bijvoorbeeld combineren met een intercom en camera aan de deur als deze zich gescheiden van het huis bevindt. Met een professioneel systeem kan je alle kanten op en je kan er allerlei soorten beveiliging op aansluiten, maar hier zitten dus zeker hoge kosten aan verbonden.

Manieren om gewaarschuwd te worden

De goedkopere alarmsystemen zullen je waarschuwen door middel van een sirene, maar je kan met duurdere systemen vaak veel meer. Zo zijn die soms gekoppeld aan een gratis app zodat je overal met een internet verbinding kan kijken wat de camera’s op dat moment opnemen of een melding krijgen als je rookdetector afgaat. Als je lid wordt van een alarmcentrale kan het systeem deze er ook bij betrekken. Dit gaat allemaal razend snel, zodat er snel ingegrepen kan worden.

 

Geld besparen op je alarmsysteem

Het installeren van een nieuw systeem kan dus aardig wat geld kosten. En niet iedereen heeft hier het budget voor. Als je met beperkte financiën te maken hebt, kan je aan de volgende tips misschien wat hebben.

  • Doe-het-zelf: kies een systeem die je zelf makkelijk kan aanleggen. Dit zijn meestal de systemen die je in een doe-het-zelf winkel kan kopen en draadloos is dan zeker de beste optie.
  • Begin met een basis systeem: een uitgebreid systeem is mooi, maar niet essentieel als je het budget niet hebt. Met een basissysteem kan je een gemiddeld huis ook prima beveiligen.
  • Investeer in goedkope extra’s: denk hierbij aan buitenverlichting en dummy camera’s. Dit zijn preventieve maatregelen die inbrekers afschrikken, maar tegelijkertijd zeer effectief zijn. Als je dan nog één of twee losse camera’s koopt en deze verbind met je computer, heb je voor weinig geld toch al wat extra zekerheid.

Besparen kan je ook met onze vergelijkingstool

Onze vergelijkingstool kan je helpen met het besparen van geld op je totaalrekening, soms wel tot 40 procent. Dit is een gratis en vrijblijvende manier om prijzen te vergelijken van specialisten in jouw regio. Wij hebben je locatie en wensen nodig, en de tool zorgt dat je binnen een korte tijd een aantal offertes ontvangt. Deze kan je makkelijk met elkaar vergelijken op punten die voor jou belangrijk zijn.